Maak kennis met ons

Over Ruitervoorkeuren

Het unieke concept van Ruitervoorkeuren is door Suzanne Heemskerk ontwikkeld. Ieder mens heeft een andere natuurlijke manier van bewegen. Iedere ruiter heeft dus ook zijn natuurlijke manier van meebewegen met zijn paard. 

“Ik geloof dat iedere ruiter ongeacht zijn niveau en doel in staat is om met een goede bewegingstaal een hele fijne harmonie en communicatie met zijn paard te krijgen. Daarom heb ik Ruitervoorkeuren ontwikkeld. Je Ruitervoorkeuren, je natuurlijke manier van bewegen is jouw bewegingstaal op je paard.”  

Sabina Brammer vond als opleidingskundige en agoog dat dit veel meer aandacht verdiende en veel meer instructeurs zou kunnen helpen bij het begeleiden van hun leerlingen. Daarnaast zag Sabina een duidelijk link met leerstijlen en mentale voorkeuren. Dit alles resulteerde in de opleiding Ruitervoorkeuren voor instructeurs.

Over Suzanne en Sabina

Suzanne en Sabina hebben hun kennis gebundeld in de opleiding Ruitervoorkeuren. Maak hieronder kennis met ze.

Suzanne Heemskerk

Suzanne ontdekte als instructrice het feit dat niet elke leerling zich even snel ontwikkelde. Toen ze kennis maakte met de ActionTypes en leerde hoe ze dit kon toepassen op de paardensport was een heel waardevol concept geboren: Ruitervoorkeuren.

Het trainen van ruiters aan de hand van hun eigen unieke Ruitervoorkeuren profiel om nog effectiever en leuker te trainen. Dit gaf haar niet alleen als instructrice veel gemak, maar bracht datzelfde voor haar leerlingen. Daarom is Suzanne al jaren werkzaam als dressuurtrainer en coach waarbij ze actief gebruikt maakt van het Ruitervoorkeuren principe.

Sabina Brammer

Toen Sabina vanwege haar interesse voor sport en didactiek bij de ActionTypes Academy uitkwam, was de link met Suzanne die dezelfde sport beoefende snel gelegd. Sabina heeft verschillende opleidingskundige studies gevolgd; toegepaste psychologie, agogiek, master in leren.
Zij trainde jonge paarden en reed diverse wedstrijden. Uiteindelijk is ze haar passie voor leren achternagegaan. Met haar bedrijf BeMotion coacht zij professionals en ondersteunt ze bedrijven bij hun veranderprocessen. Ook is ze altijd met de paardensector in contact gebleven en geeft zij lessen Centered Riding en Mentale Weerbaarheid voor ruiters.

Onze missie

Wij vinden het de taak van de instructeur de combinatie technisch te verbeteren met blijvend resultaat en ook zelfredzaam te maken.  

Wat wij belangrijk vinden is dat iedere ruiter zich gezien en gehoord voelt en dat we als instructeur/coach gepersonaliseerd lesgeven aan elke ruiter en voor elk paard. Wij geloven dat iedere ruiter ongeacht zijn niveau en doel in staat is, met een goede bewegingstaal, een fijne harmonie en communicatie met zijn paard te krijgen. De weg om daar te komen is voor iedere combinatie uniek en vraagt een andere aanpak van de instructeur. Als wij als instructeurs ervoor kunnen zorgen dat de ruiter het beste uit zichzelf kan halen dan kan de ruiter ook het beste uit zijn paard halen.

Precies daar leren we instructeurs met de Ruitervoorkeuren opleiding belangrijke vaardigheden. In de opleiding leer je werken vanuit de unieke bewegingstechniek van de ruiter en ga je deze zo sturen dat ze het vol kunnen houden ook als jij er niet bent.

Ons verhaal

Het is dus allemaal begonnen bij Suzanne die als instructrice merkte dat er veel verschil was bij ruiters zowel in houding, zit, beweging als ook in leren. “Bij de één was het veel gemakkelijker om vooruitgang te krijgen dan bij de ander. Dan was het zowel voor de leerling als voor mij harder werken.” 

Toen ze in 2015 kennismaakte met de ActionType Academy leerde ze dat het echt voor iedereen anders is. Iedereen heeft unieke motorische en leervoorkeuren. Daarna rondde Suzanne in 2017 de internationale opleiding van ActionTypes af, om volledig opgeleid te zijn in motorische en leervoorkeuren gericht op sporters. 

“Alle basiskennis van bewegingsvoorkeuren in de opleiding heb ik doorontwikkeld naar een uniek concept voor ruiters: Ruitervoorkeuren. De ontwikkeling van Ruitervoorkeuren duurde 2 jaar, toen stond het concept goed genoeg. 

Het trainen van ruiters aan de hand van hun eigen unieke ruitervoorkeuren profiel zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de ruiter zelf een centraal punt inneemt in zijn ruitersportcarrière, recreatie of sportgericht. De ruiter weet door zijn Ruitervoorkeuren wat voor hem het juiste is om te doen. 

Door de manier van trainen/coachen met Ruitervoorkeuren neem je de ruiter mee in wat voor diegene werkt en wat niet werkt. 

De ruiters kunnen er zelf mee aan de slag omdat ze in de training zo goed hebben kunnen voelen wat wel voor ze werkt. Je vergroot het ruitergevoel en de ruiters gaan zo goed aanvoelen wat hun paard nodig heeft en wat ze zelf nodig hebben om verder te ontwikkelen.” 

Suzanne is al jaren werkzaam als dressuurtrainer en sinds de ontwikkeling van Ruitervoorkeuren heeft dit concept zowel haar als haar leerlingen zoveel meer plezier en ontwikkeling gebracht.

Sabina werkt al jaren met de inzichten uit de Jungiaanse psychologie waarop ActionTypes is gebaseerd. Sabina is opgeleid tot sociaal agoog met specialisatie Sport. Agogiek is de leer van het begeleiden en aansturen van veranderingsprocessen bij mensen, zoals leren en ontwikkelen. 

Ze specialiseerde zich in coaching, het leren van professionals, teamdynamiek en opleidingskunde en zo is haar bedrijf BeMotion tot stand gekomen. Daarnaast geeft ze in haar vrije uren privélessen Centered Riding. 

Al deze kennis en ervaring komen nu samen in de opleiding van Ruitervoorkeuren. Toen zij in contact kwam met Suzanne zag ze er al direct iets in om het concept uit te bouwen naar een opleiding voor professionals in de paardensport.

De combinatie van de expertises van Sabina en Suzanne heeft tot de opleiding Ruitervoorkeuren geleid. Deze geeft praktische vakkennis die direct toepasbaar is op ruiters in de praktijk. Het is een aanvulling op ieders expertise of dat nu dressuur, springen, western of freestyle is. Het coachen op Ruitervoorkeuren is voor iedere combinatie toepasbaar.

Wat brengt de opleiding Ruitervoorkeuren?

  • Effectievere trainingen
  • Beter resultaat bij leerlingen
  • Minder energieverspilling en frustratie
  • Meer plezier
  • Beter paardenwelzijn