Beter lesgeven als instructeur?

De opleiding Ruitervoorkeuren

Effectiever lesgeven aan verschillende type ruiters. Met Ruitervoorkeuren wordt jij díe coachende instructeur, die raad weet met hardnekkige beweegpatronen en flexibel inspeelt op verschillende leerstijlen.

Iedereen beweegt en leert op z’n eigen manier. Het is om die reden, dat bepaalde aanwijzingen bij de ene ruiter wel direct goed uitpakken en bij de andere ruiter niet. Ook wat betreft de lesopbouw. Je ziet dat het probleem bij de ruiter ligt, maar je krijgt geen verbetering op welke aanwijzing je ook geeft. Of: je leerling blijft groot en veel bewegen en dat is helemaal niet nodig, maar hoe verander je dat?

Wat leer je in de opleiding van Ruitervoorkeuren? 

  • Bewegingsvoorkeuren van ruiters  herkennen en hoe je deze kunt coachen.
  • Waar verschillen in beweging en ontspanning vandaan komen en hoe je daar als ruiter je voordeel mee doet.
  • Verbeteren van stabiliteit, ontspanning en rijtechniek en welke aanwijzingen.
  • Jouw unieke lesgeefstijl herkennen en hoe flexibel toe te passen op verschillende ruiters.

Zo creëer je nog meer impact en trainingseffect bij jouw ruiters. Je leert coachend lesgeven en op een andere manier kijken naar ‘het perfecte plaatje’. Hoe iets eruitziet zegt namelijk nog niets over de juiste inwerking van de hulpen en of dit motorisch vol te houden is voor jouw leerling. Naast motorische voorkeuren leer je ook over mentale voorkeuren, wat iets zegt over de manier waarop mensen leren en informatie verwerken.

De opleiding bestaat uit drie losse modules die ervoor zorgen dat je je vaardigheden aanscherpt, waarmee je nog meer impact en trainingseffect creëert bij jouw lesklanten. De drie levels bereiden leiden je stap voor stap op tot volwaardige Ruitervoorkeuren Coach.

Wat brengt de opleiding Ruitervoorkeuren?

“Door mijn aanwijzingen aan te passen aan de voorkeuren van de ruiter en hun leerstijl, blijkt er bij mijn leerlingen ineens veel meer mogelijk. Sommige leerlingen geef ik al tien jaar les en door deze opleiding zijn ze zo enorm veel verbeterd!”
Claire verheijen
"Door het leren van verschillende technieken, weet ik nu hoe ik aanwijzingen kan geven die wel die verbluffende resultaten bij mijn leerlingen laten zien. Dit zorgt ervoor dat ik beter weet wat ik uit kan proberen, waardoor ik een beter en blijvender resultaat krijg bij mijn leerlingen. Ze voelen zelf het verschil tussen wat werkt en wat niet en dat zie je.”
Jenny Veenstra
“Fijn hoe Sabina en Suzanne elkaar aanvullen en dat toch beide doen vanuit een ander oogpunt en invalshoek. Heel veel geleerd over het coachen en de juiste vragen stellen. Vanuit mijn klanten hoor ik echt terug dat ze nu nog meer aan mijn lessen hebben en dat vind ik echt top!”
Monique Dijkshoorn

Level 1 - Ruitervoorkeuren Instructeur

Motorische voorkeuren

Leer te herkennen waar iemands motorische voorkeuren liggen en hoe je deze kunt coachen. Maar ook waar verschillen in beweging en stabiliteit vandaan komen en met welke aanwijzingen je deze verbetert. Tot slot gaan we in op de leervoorkeuren waarbij je meer leert over jouw eigen unieke lesgeefstijl en hoe je deze kunt aanpassen op de voorkeuren van jouw ruiters.

Level 1 is voor iedere beginnende en ervaren instructeur, die houding en zit wil verbeteren. Ontdek jouw Ruitervoorkeuren Profiel en krijg dressuurles van Suzanne Heemskerk.

Level 2 - Ruitervoorkeuren Instructeur

Motorische & Mentale voorkeuren

Na het volgen van level 1 kan je je vaardigheden nog verder vergroten door het volgen van de level 2-opleiding. Hierin gaan we kijken naar verschillende ruiters om het oog steeds verder te trainen. Daarnaast gaan we jouw kennis uitbreiden met de functie van het mobiele punt en welke aanwijzingen het beste passen bij welke type ruiter.

Level 2 is voor iedere instructeur die nog beter coachend wilt lesgeven en hierbij de Ruitervoorkeuren wilt toepassen. Dit kan in allerlei disciplines zoals manegelessen, rijden zonder angst, western, dressuur of springen.

Level 3 - Ruitervoorkeuren Coach

Motorische & Mentale voorkeuren, leerstrategieën & coachingtechnieken

In het laatste level van de Ruitervoorkeuren-opleiding sta jij als coachende instructeur centraal. Een goede mix van instructie en coachen, leerstijlen en lesontwerpen. Je kan de ruiter coachen naar zijn natuurlijke leerproces en hierbij de juiste technische aanwijzingen geven.

Als instructeur of coach heb jij je eigen kwaliteiten, methodiek en persoonlijke visie. Deze laatste opleiding draagt bij aan het nog verder ontwikkelen van jou als coachende instructeur en ontwerper van het leren.

Level 3 is voor díe coach die het inspelen op verschillende leerstijlen z’n specialiteit heeft gemaakt. Richt zich op de ervaren instructeur die zichzelf wil ontwikkelen in de persoonlijke visie op het lesgeven in de paardensport.

Level 3 instructeurs sluiten af met een proef van bekwaamheid en mogen zich Ruitervoorkeuren Coach noemen.