Motorische voorkeuren

Level 1

Je ziet dat het bij de ruiter beter kan: balans, spierspanning, inwerking van de hulpen, meebewegen, maar je krijgt geen verbetering op jouw aanwijzingen. Je leerling blijft bijvoorbeeld groot en veel bewegen en dat is helemaal niet nodig.

Na een aanwijzing, verstijft de ruiter wat ook niet de bedoeling is. Je hebt al veel geprobeerd. Hoe zorg je ervoor dat de ruiter wel begrijpt wat jij bedoelt? Hoe help je de ruiter beter bewegen?

Onderzoek heeft uitgewezen, dat iedere sporter een unieke combinatie heeft van motorische voorkeuren. In de opleiding Ruitervoorkeuren leer je: 

 • Motorische voorkeuren herkennen bij jouw ruiters en hoe je deze kunt coachen.
 • Waar de verschillen in beweging en stabiliteit hun oorsprong hebben en hoe je deze verbetert in de rijtechniek.
 • Met specifieke aanwijzingen je bepaalde type ruiters sneller en beter kunt helpen.

Nieuwsgierig naar jouw eigen Ruitervoorkeuren Profiel? In Level 1 word je door een internationaal gecertificeerde Action Types Practitioner geprofileerd. Dit wordt gedaan door testjes op de grond, op het mechanische paard ‘De Joker’ en tijdens het rijden te paard.

Opleidingsdata in 2024

De opleiding level 1 duurt 2 dagen: 

 • 12 april (Interactief Online)
 • 19 april (live) Tijdens deze dag neem je jouw paard mee
 • Maximaal 10 deelnemers
 • Kosten: € 325,00 excl. btw
 • Inclusief online cursusmodule en naslagwerk met video’s en handige hand-outs
 • Inclusief jouw ruitervoorkeurenprofiel! 

Locatie van de Live dag is Manege Groenewoude in Woudenberg.

Bij voldoende deelname organiseren wij in oktober/november een 2e mogelijkheid voor de Level 1. Mail ons als je op de interesselijst wilt staan.

Kan je niet wachten? Bekijk dan de optie Ruiterweekend voor Ruiters!

Locatie van de Live dagen is Manege Groenewoude in Woudenberg.

Wat ga je leren in level 1?

Ben je instructeur of instructrice en heb je de ambitie om beter te worden in het lesgeven? Dan biedt level 1 een interessante verdieping en vakkennis op de vaardigheden die je al hebt. Je leert namelijk hoe jij je leerlingen zowel motorisch als in hun leerstijl kunt coachen. De technieken zijn direct toepasbaar in de praktijk. Dingen die eerst niet lukten, zullen veel makkelijker worden met jouw nieuwe kennis en vaardigheden.

Wat biedt level 1? 

 • Jouw persoonlijke Ruitervoorkeuren profiel
 • Dressuurles gericht op jouw Ruitervoorkeuren van Suzanne Heemskerk
 • Coachsessie op het mechanische paard ‘De Joker’
 • Handige checklist hoe je motorische voorkeuren kunt herkennen
 • Praktisch kleurenmodel voor de vier Ruitervoorkeuren basistypes
 • Tips voor de Ruitervoorkeuren basistypes voor betere balans
 • Oefeningen voor de Ruitervoorkeuren basistypes voor meer stabiliteit
 • Veel leerzame momenten met collega-instructeurs!

Tijdens de opleiding van Ruitervoorkeuren werken we altijd met kleine groepen van maximaal tien deelnemers. De opleiding begint met een online module waarmee je in je eigen tijd en in je eigen tempo kennismaakt met de theorie achter Ruitervoorkeuren. 

Daarna volgt er een online dag met een interactief programma waarbij je direct jouw nieuwe kennis kunt toepassen. Aan de hand van video’s helpen we je je oog te trainen in de biomechanica van de ruiter. 

Daarna volgt een live dag op locatie waar je je eigen paard mee naartoe neemt of een paard huurt. We maken een Ruitervoorkeuren analyse van jezelf en trainen vervolgens in kleine groepen, hoe je de theorie inzet in de praktijk. Delen van de les worden opgenomen zodat je dit zelf nog terug kunt kijken. Daarnaast krijgt iedereen een training op Joker, de paardensimulator, om ruitertechniek, balans en inwerking te verbeteren.

“Door mijn aanwijzingen aan te passen aan de voorkeuren van de ruiter en hun leerstijl, blijkt er bij mijn leerlingen ineens veel meer mogelijk. Sommige leerlingen geef ik al tien jaar les en door deze opleiding zijn ze zo enorm veel verbeterd!”

Claire Verheijen

Veelgestelde vragen

Level 1 wordt twee keer per jaar georganiseerd. Kijk bij opleidingsdata voor de actuele planning. 

De locatie van de live dag is Manege Groenewoude in Woudenberg. 

Maximaal 10 deelnemers per cursus. 

Beide. De opleiding start met een online theorie module die je volgt in je eigen tijd. Vervolgens vind er een online cursusdag plaats met een interactief programma en afsluitend een praktijkdag op een locatie midden in het land. 

De opleiding Ruitervoorkeuren level 1 kost € 325,00 excl. btw. en dient vooraf betaald te worden. 

Voor de praktijk dag kun je jouw eigen paard meebrengen of een paard huren op locatie. 

Ben jij van meerwaarde als instructeur?

Wil jij je je leerlingen begeleiden naar technisch beter leren rijden en presteren? Twijfel dan niet langer en schrijf je hieronder in.